Starotrška hiša stoji na južnem pobočju Ptujske Gore. Je prtlična, delno podkletena, krita z dvokapno strmo streho. Vhod v hišo je skozi pravokotno oblikovan portal z letnico 1926 v sklepniku. Takrat je bila hiša tudi v celoti obnovljena, vendar stavba je v osnovi starejša iz leta 1752. Njeno sredino predstavlja navzven pomaknjeni del fasade in lesena vhodna veranda. Hiša je bila nekoč namenjena bivanju, z obnovo pa je dobila novo javno namembnost. Je v lasti občine Majšperk, v letu 2012 je bila obnovljena pod nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine, maja 2013 pa predana v upravljanje turističnemu društvu Ptujska Gora. Hiša je obnovljena v slogu trških hiš 19. stoletja, v njej pa je urejen muzej starih predmetov in pohištva izpred sto let in več. V celoti predstavlja način življenja takratnih prebivalcev. Urejena je tudikuhinja z odprtim kuriščem in krušno pečjo. Tako ob posebnih priložnostih v hiši zadiši tudi po peki kruha, haloški gibanici ali ocvirkovki. Predstavljena je tudi posoda, v kateri so nekoč kuhali oz. pekli v krušni peči (dukl….), prav tako pa tudi orodja katera so uporabljali za razna opravila ( žrmlje, luščilec koruze,….)
Okolico hiše krasi zeliščni vrt, nad vrtom pa je zasajena potomka Stare trte z mariborskega Lenta, sorte žametovka ali modra kavčina. Tako je sedaj postala že tradicija, da se vsaj dvakrat letno zberemo ob dogodkih, kot so rez vinske trte ter v času trgatve.
Na koncu zeliščnega vrta se nahaja tudi preša stara okrog 150 let, katera je svojemu namenu služila še pred 30-timi leti.

Informacije o ogledu: TIP Ptujska Gora