stojan kerblerStojan Kerbler se je rodil 23. novembra 1938 na Ptujski Gori v učiteljski družini. Prvi film je na družinski fotoaparat posnel leta 1953, dve leti zatem pa je postal član ptujskega fotokluba. Po diplomi (leta 1965 na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani) se je zaposlil v Tovarni aluminija v Kidričevem in postal član Fotokluba Maribor. Leta 1969 je bil prvič proglašen za najboljšega razstavljavca v Sloveniji in 1970 v Jugoslaviji (A FIAP). Naslednje leto je dobil nagrado zlata ptica za razstavo Portreti s ptujskih ulic. Med letoma 1974 in 1981 je deloval kot predsednik Fotokino zveze Slovenije. Leta 1979 je dobil nagrado Prešernovega sklada za ciklus Haložani. Na začetku osemdesetih je fotografski muzej v Charleroi odkupil 15 njegovih fotografij. Leta 1989 je sodeloval pri projektu 150 let fotografije na Slovenskem. Leta 2000 se je upokojil in začel pripravljati monografijo Ljudje, ki jo je jeseni 2003 tudi dokončal.

Na mojstrovih fotografijah so najpomembnejše človeške zgodbe in tudi haloška pokrajina. Vse do danes je veliko razstavljal, njegove fotografije hranijo mnogi muzeji in galerije, izšle so tri monografije in dve mapi izvirnih fotografij.
Njegovo delo je zelo obsežno in raznoliko. Marjeta Ciglenečki je med drugim o njem zapisala: »Stojan Kerbler je osrednja osebnost sodobne slovenske fotografije. Poznavalci in kolegi cenijo njegovo ustvarjalno moč, poznavanje zgodovine fotografije in sodobne produkcije in spoštujejo njegovo popolno predanost fotografskemu mediju. Brez dvoma smemo Kerblerja predstaviti kot enega najpomembnejših Ptujčanov, zasluži pa si tudi posebno mesto v zgodovini tovarne aluminija v Kidričevem, kjer je od konca študija do upokojitve (1965–2000) delal kot energetik. Pomemben je njegov prispevek v Fotoklubu Maribor, ki je prav v drugi polovici šestdesetih let, ko je Stojan Kerbler postal njegov član, dosegel svoj ustvarjalni vrh ... Stojan Kerbler pa velja tudi za najbolj uspešnega slovenskega fotografa. Takšen sloves si je pridobil z neverjetno dolgim seznamom nagrad in priznanj. V njegovem obsežnem opusu je nadvse zanimivo kronološko slediti nagrajenim delom, od prvega priznanja leta 1960 za Skupno pomlad, toplo pripoved o mladostni in radostni ljubezni, ki se na starost prevesi v umirjeno naklonjenost, do portreta fantiča v prevelikih oblačilih (Sam, 1966), skorajda pravljično neresnične Deklice iz Haloz (1972), ki so jo mnogi izbrali za najljubšo med Kerblerjevimi kompozicijami in še vrste drugih ... Razen zgodnjih del se Kerblerjeve fotografije nizajo v cikluse. Najbolj so zasloveli Portreti s ptujskih ulic, Haložani in Koline, vendar to niso edine vsebinsko in likovno zaokrožene skupine posnetkov. Mnogo zanimivega gradiva je še vedno premalo ali povsem neopaženega.«
Do sedaj je imel Stojan Kerbler več kot 100 samostojnih razstav v Sloveniji, Avstriji, Bolgariji, Jugoslaviji, Nemčiji, Poljski, Španiji, Sovjetski zvezi in ZDA. Skupaj je prejel več kot 500 nagrad in priznanj, od tega 120 na mednarodnih razstavah.

NEKATERE POMEMBNEJŠE NAGRADE IN PRIZNANJA

1964 zlata medalja III. Singapore International Student Salon of Photography, Singapur
1966 prva nagrada XX. Salon Fotografico Balneario de Panticosa, Balneario de Panticosa, Španija
1971 zlata ptica za razstavo Portreti s ptujskih ulic
1972 zlata medalja 5. E.A. International Salon of Photography, Hong Kong
Podeljen naziv mojster fotografije Foto zveze Jugoslavije
Podeljen naziv odličnik Mednarodne organizacije za fotografsko umetnost EFIAP
1973 glavna nagrada Central Washington 17. International Exhibition of Photography, Yakima, ZDA
1975 red zaslug za narod s srebrno zvezdo
1978 zlata medalja 75. Jahre Kamera Klub Linz, Linz, Avstrija
1979 nagrada Prešernovega sklada za fotografski ciklus Haložani
1980 zlata medalja International Photographic Exibition – Vigex I, Geelong, Avstralija
1994 Valvazorjevo priznanje kot začetniku sistematičnega zbiranja fotografske dokumentacije in pobudniku poglobljenega raziskovanja fotografije na Slovenskem
1995 Ažbetova plaketa za dolgoletno sistematično ustvarjanje edinstvene zbirke gradiva o fotografiji na Slovenskem
2002 nagrada Janeza Puharja za izredne ustvarjalne dosežke na fotografskem področju