V soboto 24. novembra 2012 je v mariborskem trgovskem centru Qlandija potekala prireditev Pozdravljeni v našem kraju, katere se je že drugič udeležilo tudi TD Ptujska Gora. Osrednja tema prireditve je bila predstavitev pohodnih, gozdnih, učnih ter romarskih poti.

Na prireditvi so sodelovala turistična društva, katera so zraven predstavitve pohodnih poti obiskovalcem ponudila tudi raznovrstno ponudbo kulinarike iz svojih krajev.  Na stojnici TD Ptujska Gora smo obiskovalcem predstavili pohodne ter kolesarske poti v bližnji in širši oklolici. Prav tako  smo predstavili Romarsko pot miru na Ptujsko Goro, Avenijo milosti – romaska peš pot med Ptujem in Ptujsko Goro ter Marijino romarsko pot. Zanimanja za obisk naših poti je bilo kar nekaj, tako da lahko v prihodnje pričakujemo tudi večji obisk turistov oziroma pohodnikov v naših krajih.

Za dogajanje na stojnicah so poskrbeli predstavniki čebelarske in lovske zveze Maribor ter Zavoda za turizem Maribor – Pohorje. Prav tako so na prireditvi izvajali medene otroške delavnice v okviru ČZD Maribor. Da je bilo dogajanje na sami prireditvi še pestrejše so poskrbeli otroci z vrtca Studenci, enota Limbuš in Lovsko instrumentalni ansambel ljudskih godcev in pevcev Sraka, TD Radvanje.

TD Ptujska Gora

Tanja Leskovar

 

 

Na Martinovo nedeljo, 11. 11. 2012, je na trgu na Ptujski Gori potekalo tradicionalno martinovanje v okviru TD Ptujska Gora, Društva vinogradnikov in sadjarjev občine Majšperk ter Društva žena Tisa Ptujska Gora. Po končani maši sta za začetek prijetnega druženja poskrbela Ivan Kojc in Franc Cesar – člana skupine Štirje asi. Nadalje je vse navzoče pozdravila predsednica TD Ptujska Gora Tanja Leskovar. Povdarila je, da je Martinovo eden od pomembnejših ljudskih praznikov, ko goduje sveti Martin – zavetnik vinogradnikov. Ljudski rek pravi, da je Marinovo »jesenski pust« V novembru so namreč naši predniki praznovali praznik v zahvalo za letino in dobro pašo. V tem času dozori tudi vino, tako  so ga kasneje začeli povezovati s sv. Martinom in tako je  navada, da za martinovo krstijo vino: Prej je bil mošt, od tega trenutka pa je vino.

Nadalje je povabila gospo županjo občine Majšperk dr. Darinko Fakin, katera je pozdravila vse navzoče ter se zahvalila organizatorjem za ves trud iz izvedbo martinovanja. Kasneje je blagoslov mladega vina opravil  p. Gavdencij Skledar, kot vedno pa so nam zapele ljudske pevke s Ptujske Gore.

Ponovno sta nastopila člana skupine Štirje asi, pridružil pa se jim je tudi domačin Dejan Žafran s harmoniko in tako so skupaj zaigrali in zapeli nekaj pesmi, tradicionalnih za martinovo. Ob prijetnem poslušanju glasbe je sledila pokušina mladega vina, ki ga je pridelalo Društvo vinogradnikov in sadjarjev občine Majšperk.  Za ponudbo sladkih dobrot pa je poskrbelo Društvo žena Tisa Ptujska Gora ter TD Ptujska Gora. Na trgu pa je zadišalo tudi po pečenem kostanju.

Ob prijetnih sončnih žarkih, mamljivem vonju po pečenem kostanju ter prijetnem poslušanju naših nastopajočih se je druženje nadaljevalo na trgu v popoldanski čas.

Na koncu še zahvala vsem nastopajočim, da so popestrili dogajanje na trgu na Ptujski Gori.

TD Ptujska Gora

 

 

V soboto, 6. Oktobra 2012, so nas na trgu na Ptujski Gori obiskali člani društva Oltimer Štajerska s svojimi avtomobili. Šlo je za srečanje in sicer Rally Maribor EU Prestolnica kulture. Pot jih je vodila iz Maribora mino Stare Trte, do Slovenske Bistrice, kjer so se ustavili v kleti kmetije Fresar. Nadalje so pot nadaljevali do Ptujske Gorekjer so si ogledali Baziliko Marije zavetnice. Po ogledu smo se kratek čas družili na trgu, pogostili smo jih tudi  s pečenimi kostanji in moštom. Vendar čas jih je priganjal, tako so morali pot nadaljevati proti Ptuju, nadalje  do  Sv. Trojica, Lenarta, Pernice ter do cilja njihovega srečanja, ki je bil pri Rotovžki kleti v Mariboru.  

Obisk Ptujske Gore jim je ostal v lepem spominu, navdušeni so bili nad čudovito okolico, lepim razgledom  ter gostoljubnostjo. Tako so izrazili željo, da se vidimo v prihodnjem letu ter se skupaj družimo skozi ves dan.

TD Ptujska Gora

Tanja Leskovar

 

 

Terra Parzival je star, interdisciplinaren, medgeneracijski in medkulturni projekt povezan s trajnostnim razvojem regije, mitološkim turizmom in evropsko identiteto.

V Sloveniji ležijo korenine evropske identitete, ki se je kalila s Kraljem Arturjem in vitezi okrogle mize, med katerimi je bil tudi iskalec grala – vitez Parzival, ki ni le legenda, je eden izmed pravzorcev Evrope.

Tako je bil med 22. in 24. junijem 2012 na edinstven način prikazan rezultat večletnih raziskav o eni izmed veličastnejših figur srednjeveške Evrope – viteza Parzivala,  katerega je v svojem epskem delu opisal pesnik Wolfram von Eschenbach. Iz tega epa je razvidno, da je bil vitez Parzival povezan z slovensko regijo med Ptujem in Bočem (Mont-Zal-Wotch),  Dravinjsko dolino in regijo Haloz.

Tako smo bili gostitelji tega dogodka tudi na Ptujski Gori in sicer 24. junija 2012. 

Tridnevno dogajanje se je začelo s slavnostno otvoritvijo dogodka v prostorih Porsche Maribor. Po uvodnem pozdravu gostiteljev je sledil koncert orkestra Camerata Labacensis in  violinista g. Miha Pogačnika. Udeleženci smo imeli edinstveno priložnost dogodek spremljati iz sedišč,  umeščenih med orkester. Po končanem koncertu je sledila licitacija slik akademskega slikarja Jožeta Ciuhe ter pogostitev in druženje pozno v večer.

V soboto 23. junija se je dogodek nadaljeval na dvorcu Štatenberg, kjer je bil slavnostni dvig zastave Terra Parzival ter dobrodošlica s harmoniko in pogostitvijo. Pot se je nadaljevala s turističnim vlakcem do jame Belojača. Pred jamo je sledilo pripovedovanje zgodbe in dialoga Parzivala Trevrizenta  ob spremstvu pevcev, Gregorijanski koral, Palestrina (pripovedovalka Michaela Sauber). Po končani pogostitvi vožnja nazaj na dvorec, kjer je pred vstopom na dvorišče dvorca vsak udeleženec  ob pomoči avtorja in umetnika Mihe Krištofa, »dodal končno sled družbeni skulpturi«, imenovani Gralska čaša. Sledila so predavanja filozofa Davorina Peršiča o pomenu dialoga Parzivala-Trevrizenta v današnjem času ter predavanje Ruedigerja Blankertza. V popoldanskem času se je zvrstilo  vrsta razstav, predavanj, delavnic, predstavitev lokalne kulture, ogled vinske kleti.

Večerno dogajanje se je nadaljevalo na Ptujskem gradu, kjer si je bilo možno ogledati tudi srednjeveške viteške igre. Sledilo je nadaljevanje zgodbe o Parzivalu ter glasbeni proces violinista Mihe Pogačnika in Diane Baker na klavirju v dvorani gradu. Po končanem glasbenem procesu so pripravili na dvorišču gradu srednjeveško gostijo z gosti: Capella Carniola (Janez Jocif) in Ljoba Jenče, ki je izvajala antične pesmi. Vsi udeleženci in gostje so bili oblečeni v srednjeveška oblačila. Dogajanje se je nadaljevalo ob prijetnem druženju pozno v večer.

Zadnji dan dogodka se je pričel v Studenicah, kje je bil sprejem konjenice z Gralsko čašo ter nadaljevanje Parzivalove zgodbe. Prav tako so predstavili lokalno ponudbo. Sledila je vožnja do Križeče vasi, kjer si je bilo možno ogledati mlin, prikaz kuhanja oglja ter vaško tržnico.

V popoldanskih urah je sledila vožnja do Ptujske Gore. Dogajanje na trgu je popestrilo prihod kočije na trg, s katero se je prevažala Gralska čaša. Kasneje so Gralsko čašo ponesli v Baziliko Marije zavetnice,  kjer je  sledil  koncert g. Miha Pogačnika.. Na začetku je ga. županja občine Majšperk dr. Darinka Fakin pozdravila  vse navzoče, za tem pa je  pater g. Milan Holc na kratko predstavil zgodovino Ptujske Gore. Po končanem koncertu  smo na stojnicah z ostalimi društvi predstavili in ponudili lokalno domačo hrano, dobro kapljico ter sladke dobrote iz teh krajev. Gostje so si prav tako  ogledali galerijo g. Stojana Kerblerja ter bili navdušeni nad njegovimi fotografijami.

Dogajanje se je nadaljevalo ob prijetnem druženju na samem trgu. Gostje so bili navdušeni nad samo gostoljubnostjo domačinov,  čudovito okolico ter razgledom, kateri se ponuja s 352 metrov visokega griča.

V poznih popoldanskih urah so zapustili Ptujsko Goro, v želji da se še vrnejo v naše kraje. Pot so nadaljevali  proti gradu Borl, kjer je bil zaključek tridnevnega dogajanja.

TD Ptujska Gora

Tanja Leskovar

 

 

V soboto, 21. 4. 2012 je potekalo na Ptujski Gori tradicionalno srečanje motorjev in motoristov. Organizatorji srečanja so bili MK Tulipan iz Cirkovc, kateri so poskrbeli za samo dogajanje v njihovem kraju. Tudi to leto jim je bilo vreme naklonjeno in tako so se srečanja na Ptujski Gori.  udeležili številni udeleženci. Svoje dvokolesnike so parkirali na spodnjem parkirišču, ter se podali po križevi poti proti Baziliki. Veliko pa jih je s svojimi konjički prispelo na sam trg.

Po končanem blagoslovu smo na trgu pripravili pogostitev z lokalno kulinariko, dobro kapljico ter sladkimi dobrotami. Na trgu so se zadržali kar nekaj časa, ter se tako v poznih popoldanskih urah odpeljali proti Cirkovcam, kjer se je nadaljevalo druženje ob kulinariki in glasbi.

Veselimo se njihovega srečanja tudi v prihodnjem letu.

TD Ptujska Gora

Tanja Leskovar

 

 

Leto je naokoli in ponovno so se odprla vrata mednarodnega sejma za ljubitelje turizma in prostega časa. Sejem je potekal v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču od 26. januarja  do 29. januarja 2012. V ospredju sejma Turizem in prosti čas je bila predstavitev slovenskih turističnih krajev in regij iz vse Slovenije. S projekti Slovenske turistične organizacije, Turistične zveze Slovenije in drugih posamičnih akterjev je bila predstavljena celovita ponudba naše dežele.

Poleg slovenske ponudbe so se na sejmu predstavljale tudi države iz tujine in številne agencije, ki tržijo svetovne destinacije.

Letošnje leto se je na sejmu predstavilo pod Štajersko turistično zvezo,  kot že vrsto let,  Turistično društvo Ptujska Gora, ki je poskrbelo za promocijo samega kraja ter celotne občine Majšperk. Skupaj z nami se je, kot prvo leto, predstavilo tudi TD Žetale iz sosednje občine, katero je obiskovalce navdušilo predvsem s pohodno ekološko potjo, ki se nahaja v njihovem kraju. Zraven same promocije krajev smo na stojnici poskrbeli za domačo kulinariko in dobro kapljico, katero so lahko obiskovalci  poskusili.

Zanimanje za obisk naših krajev je bilo kar veliko, saj vemo da je dandanes vedno več turistov, ki želijo preživeti aktiven dopust oziroma izlet v naravi. Naše okolje te možnosti ima, vendar jih moramo dobro izkoristiti. Zraven tega pa jim moramo znati ponuditi dobro in kvalitetno storitev, katero si bodo zapomnili ter jo prenesli svojim znancem, prijateljem. Upamo, da bomo v prihodnje privabili v naše kraje čim večje število turistov, ter dodatno vložili v samo promocijo kraja, ki pa je bistvenega pomena za razvoj turizma.

TD Ptujska Gora

Tanja Leskovar