Krasitev novoletne smreke na trgu na Ptujski Gori

Leto 2011 se je počasi bližalo h koncu in tako je prišel čas, ko se postavljajo novoletna drevesca. Tako je bilo tudi to leto na trgu na Ptujski Gori. Novoletna smreka je že stala, ko so se na trgu zbrali učenci OŠ Ptujska Gora ter otroci iz vrtca Ptujska Gora. Bil je mrzel zimski dan, katerega je popestrilo še sneženje. Vendar otroškega rajanja to ni zaustavilo in tako so začeli s krasitvijo novoletne smreke. Okraskov je bilo dovolj za vse nekatere pa so prinesli še zraven. Na trgu se je slišalo otroško veselje, saj so se bližale tudi novoletne počitnice. Prav tako so se nam na trgu pridružili naši patri, katerih so bili otroci zelo veseli.  Za konec  so nam otroci zapeli še nekaj pesmic, ki so se jih naučili v šoli oziroma v vrtcu. Z veseljem so se tudi slikali zraven okrašene novoletne smreke. Po končanem delu  smo jih povabili v prostore TD, kjer smo jih pogostili ter se notri zadržali še nekaj časa. Veseli bomo, če se bo ta tradicija nadaljevala tudi v prihodnje, saj s tem pripomorejo k dogajanju v samem kraju.

TD Ptujska Gora

Tanja Leskovar

DSCN1549A

 

 

V nedeljo, 13.11.2011, je Turistično društvo Ptujska Gora v sodelovanju z Društvom vinogradnikov in sadjarjev Majšperk ter ostalimi vinogradniki iz občine Majšperk ter društvom žena Tisa s Ptujske Gore pripravilo martinovanje na trgu Ptujske Gore.

Po končani maši je najprej zaigrala mini godba Športno-kulturnega društva Sestrže ter tako naznanila začetek prijetnega druženja. Navzoče je najprej pozdravil znani vinogradnik ter član Turističnega društva Ptujska Gora gospod Rado Rodošek. Poudaril je, da je »Martinova nedelja dragocena podoba jeseni, ker z veseljem praznujemo rojstvo nove letine iz vinogradov. Sveti Martin je eden od zavetnikov vinogradnikov, ki se v svojem življenju ni ukvarjal z vinom, bil pa je kakor dobro vino: izšolan, umirjen, ognjevit, predvsem pa harmoničen – skladen sam s sabo in z okolico. Zgled sv. Martina, ki je preudarno delil polovico svojega plašča z revežem brez obleke, nam kaže, kako mora vinar deliti vino s prijatelji in znanci. Martinovanje je praznik zahvale in delitve, zato ga praznujmo, kot je to delal sv. Martin: delimo vse sadove narave in našega dela s sočlovekom.«

Nato je povabil gospo županjo dr. Darinko Fakin, ki se je zahvalila vsem organizatorjem. Kulturni program so popestrile še ljudske pevke s Ptujske Gore. Blagoslov mladega vina je opravil pater Janez Šamperl. Po blagoslovu je bila za vse navzoče pripravljena pokušina mladega vina in sladkih dobrot. Vino so pridelali vinogradniki občine Majšperk, dobrote pa sta pripravila Društvo žena Tisa in Turistično društvo Ptujska Gora.

Za konec programa nam je ponovno zaigrala mini godba. Ob sončnih žarkih in dobrotah, med katerimi niso manjkali pečeni kostanji, smo se še kar nekaj časa zadržali na trgu Ptujske Gore.

TD PTUJSKA GORA

IMG_83461

 

Objavljamo nekaj jesenskih fotografij Ptujske Gore, ki so nastale v okviru Martinovega balonarskega festivala v Majšperku dne 12.11.2011. Avtorica fotografij je Tamara Divjak.

 

V soboto 22. oktobra 2011   je v mariborskem trgovskem centru Qlandija potekala prireditev Pozdravljeni v našem kraju. Prireditve se je udeležilo tudi Turistično društvo Ptujska Gora.  Tema prireditve je bila predstavitev štajerske kulinarike, katero so na svojih stojnicah predstavila turistična društva in  aktivi kmečkih žena. K dobri hrani sodijo tudi odlična štajerska vina, za promocijo katerih je poskrbela vinska kraljica ga. Ksenija Arbeiter s svojimi prijateljicami, vinskimi kraljicami. Prav tako pa je bila prisotna tudi kraljica jabolk iz Selnice ob Dravi. Za slajše druženje pa so poskrbeli predstavniki Čebelarske zveze društev iz Maribora.

Obiskovalce so pogostili s koruznimi žganci in ocvirki, katere so pripravile članice Društva kmečkih žena in deklet iz Rač. V popoldanskem času pa je Turistično društvo Maribor pripravilo Flosarski lonec – enolončnico, katero so splavarji kuhali na splavu.

Dogajanje je potekalo skozi ves dan. Za kulturni program so poskrbeli Otroška folklorna skupina KROG, ljudske pevke Spominčice iz Limbuša ter folklorna skupina KUD Svoboda Bistrica ob Dravi.

TD Ptujska Gora

Tanja Leskovar

Picture-425a       

DSCN9630a

DSCN9639

 

 Turistično društvo Ptujska Gora je dne 09.09. 2011 v okviru 15. občinskega praznike organiziralo folklorni večer na trgu Ptujske Gore.   Folklorni večer je potekal v okviru ptujskih folklornih kimavčevih večerov, ki so se odvijali od 07. do 11. septembra v mestnem jedru.

  Pri nas so se predstavile dve skupine in sicer
 -         folklorna skupina Kanizsa Tancegrup iz Madžarske
 -         folklorna skupina KD Rogoznica Ptuj
  Kot prva se nam  je predstavila z dvema plesoma folklorna skupina iz Madžarske, katera je bila ustanovljena leta 1972. Njihov namen je bil ohraniti ljudsko tradicijo juga pokrajine Zala. Plesna skupina je sodelovala na mnogih domačih in tujih festivalih po Evropi. Skozi ples izražajo živahnost, barvitost in temperament naroda,
 
V drugem delu se je predstavila Folklorna skupina KD Rogoznica iz Ptuja, ki deluje od leta 2005. Člani skupine nastopajo na več prireditvah, ki potekajo na območju mestne občine Ptuj, vsako leto pa se odpravijo tudi na gostovanje izven naših meja.Vsako leto pripravijo nov splet plesov iz vzhodne štajerske, s katerim se predstavijo na območni reviji folklornih skupin Tako so se tudi na današnjem večeru predstavili z  dvema spletoma v katerih so odigrali dve igri in odplesali plese z vzhodne Štajerske.
  Za zaključek folklornega večera pa so  poskrbeli Folklorna skupina Kanizsa Tancegrup iz Madžarske, katera se nam je predstavila še z dvema plesoma.
 

TD Ptujska Gora

Tanja Leskovar