V sredo, 21. 9. 2019, smo tudi na Ptujski Gori pri Starotrški hiši postavili klopotec. Zbrali smo se na povabilo Društva žena Tisa, Turističnega društva Ptujska Gora, Društva vinogradnikov in sadjarjev Majšperk ter Občine Majšperk.

Županja dr. Darinka Fakin je vse zbrane prijazno pozdravila, za njo pa je besedo dobila Anica Tominc, predsednica Društva žena Tisa. Povedala je, da je že kar nekaj časa razmišljala, da bi se na zeliščni vrt ob Starotrški hiši podal tudi klopotec, ki bi pred škorci varoval potomko Stare trte z Lenta. Izdelovalca klopotca je našla kar v domači hiši – izdelal ga je namreč njen mož Ciril Tominc. Klopotec na Gori je haloški – s šestimi vetrnicami, kostanjevim repom (za razliko od klopotca v Slovenskih goricah, ki ima le štiri vetrnice, rep pa je velikokrat narejen iz brezovih vej). Nekatere klopotce so včasih krasile lesene figure, ki so se vrtele v vetru. Po postavljanju klopotca (okrog 15. avgusta) se ni smelo zobati grozdja, zato otrokom niso pustili v vinograd, kokoši pa so zaprli v kurnik, da ne bi bile v »skušnjavi«. Izvedeli smo tudi, da so klopotce prvič omenjali konec 18. stoletja; o njem pa je pisal celo general Maister.

Po kratki predstavitvi klopotca so ženske poprijele za delo in same postavile klopotec (ob rahli pomoči skrbnika trte Rada Rodoška). Seveda ni šlo brez humorističnih komentarjev ob strani stoječih moških. A ženske so dokazale, da so kos izzivu, in klopotec složno postavile. Sledilo je veselo druženje ob jedači in pijači ter zvokih melodij; za glasbo je poskrbel Ljubo Žafran, za jedačo in pijačo pa Društvo žena Tisa, Turistično društvo Ptujska Gora, iz občinske kleti pa je bilo na voljo tudi nekaj pridelka modre kavčine, ki smo jo trgali jeseni 2018.

Barbara Rodošek

ptg klopotec 071